Hoe kies ik de juiste velgen voor onder mijn auto?

BMW velgen

De velgen van een auto zijn zeer bepalend voor het uiterlijk van de wagen. Naast dat velgen mooi moeten zijn tijdens het uitkiezen is het ook belangrijk dat de velgen onder je auto passen. Maar hoe weet je precies of velgen onder je auto passen en hoe zit het met de maten?

Stalen velgen zijn het goedkoopst

Kies je voor stalen velgen, dan is dit de goedkoopste optie. Een nadeel is dat dit soort velgen er niet heel mooi uitzien. Echter, het feit dat ze van staal zijn gemaakt, en goedkoop, is het de ideale keuze voor winterbanden. Ook als je een beginnende bestuurder bent, dan zijn stalen velgen zeer geschikt. Het materiaal staal heeft een lage prijs en kan daarnaast ook tegen een stootje. Daarnaast tast strooizout de velgen niet aan en daardoor krimpen de velgen bijna niet in koude periodes. Dit betekent een betere bandenspanning, minder slijtage van banden, lagere brandstofverbruik en een beter rijgedrag. En heb je toch schade aan je stalen velgen, dan is dit makkelijk te repareren.

Kies lichtmetalen velgen voor uitstraling en looks

Mooie velgen completeren je auto. Dat is niet alleen qua looks, want door het lichte materiaal belast je de vering van je auto minder snel, kun je hogere snelheden rijden en accelereer je een stuk sneller. Het nadeel van lichtmetalen velgen is dat het duur in aanschaf is en een stuk kwetsbaarder dan stalen velgen. Wil je veilig spelen, kies dan voor stalen velgen. Wil je mooie velgen hebben, kies dan voor lichtmetalen velgen. Ons advies is om altijd te kiezen voor originele lichtmetalen velgen. Rijd jij bijvoorbeeld een BMW? Kies dan voor originele velgen van BMW. Zo weet je zeker dat ze lange tijd meegaan.

Hoe je weet wanneer velgen op je auto passen

Voordat je velgen uitkiest is het belangrijk om de steekmaat van je auto te weten. Dit is de diameter van een zogenaamde cirkel en trek je door de boutgaten van het wiel. Dit moet juist zijn, omdat anders de band niet vast te maken is aan de auto en dat kan gevaarlijk zijn. Naast de steekmaat is ook de velgmaat van belang. De velgen moeten op de banden passen en je wilt daarvoor de diameter weten. De meeste auto’s hebben tegenwoordig 16 of 17 inch wielen. De velgmaten vind je op je banden en aan de zijkanten de bandenmaat.