Motorketting reinigen en smeren: zo doe je dat

motorketting reinigen en smeren

Als een motor eigenaar is het reinigen en smeren van je motorketting niet een heel leuke klus. Toch ontkom je er niet aan en is het verstandig om het eens in de zoveel tijd te doen. Hierbij een aantal tips naast motor kettingspray bestellen hoe je het beste je motorketting kunt reinigen en smeren.

Wat is het nut van kettingvet voor je motorketting?

Het mag logisch klinken, maar kettingvet zorgt voor smering van je ketting. Het smeermiddel hecht zich aan de ketting en zorgt ervoor dat het deel van de tandwielen en ketting soepel verloopt. Ook zorgt kettingvet ervoor dat schakels van de rubberen ringen en ketting goed gesmeerd blijven. Is de motorketting helemaal uitgedroogd, dan zal deze veel sneller slijten en gaan roesten.

Hoe je het beste je motorketting smeert

Het beste moment om je motorketting te smeren is als je net op je motor hebt gereden. Na een ritje is de motorketting namelijk nog warm en daardoor zet de ketting uit. Zo geef je de spray een betere kans om te hechten tussen schakels. Verstandig is om de motor niet gelijk te parkeren, maar op paddockstand of middenbok stand te zetten. Pak de kettingspray, langzaam draaien aan het achterwiel en vervolgens spray je de binnenkant van de ketting in. Je gaat door totdat de hele motorketting is ingesmeerd. Is de ketting eenmaal ingesmeerd dan is het van belang dat je niet gelijk op je motor gaat rijden. Geef de kettingsmeer de kans om te laten inwerken en zo voorkom je ook dat je hele motor onder het smeer komt te zitten. Na een half uur is de smeer goed gaan hechten en kun is de motorketting weer klaar voor gebruik. 

Hoeveel keer moet je je motorketting smeren?

Hoeveel keer je de motorketting moet insmeren is afhankelijk van in welke omstandigheden je rijdt met je motor. Het is aan te raden om iedere 500 kilometer je motorketting te voorzien van een nieuwe smeerlaag. Rijd je vaak in de regen, dan is het verstandig om je motorketting regelmatig te laten insmeren.

Welke soorten kettingspray zijn er te koop?

Ga je op zoek naar een geschikte kettingspray dan zul je merken dat het aanbod groot en divers is. Kettingsmeermiddelen zijn te verdelen in kettingvet voor normaal straat gebruik, circuit gebruik en offroad gebruik. Deze drie categorieën doen in principe allemaal hetzelfde en dat is de motorketting vet houden. Verschil zit hem in het gebruik en type motor. Veel motorrijders zullen de normale straat gebruik spray gebruiken. Motorrijders op onverharde wegen of op het circuit kunnen het beste speciale kettingspray gebruiken.