Openbaar vervoer of leaseauto: wie gaat het winnen?

Je ziet tegenwoordig steeds meer hypermoderne leaseauto’s op de weg. Steeds meer werknemers krijgen een leaseauto vers uit het autoleasecenter gerold door hun werkgever aangeboden en steeds meer werknemers gaan hier ook op in. Tegelijk wordt in Nederland tot op de dag van vandaag nog steeds fors geïnvesteerd in het openbaar vervoer, dat daarom ook steeds beter en gebruiksvriendelijker wordt. De vraag is nu alleen wie het gaat winnen: het openbaar vervoer of de leaseauto?

Voordelen openbaar vervoer

Aan de ene kant zou men denken dat het openbaar vervoer de allang bekende winnaar is. Het openbaar vervoer heeft namelijk veel voordelen: de verbindingen in Nederland zijn zodanig goed dat soms een reis met de trein minder tijd in beslag neemt dan dezelfde reis met de auto. Daarnaast ontstaan er bij het openbaar vervoer geen files en kan de reistijd daarom veel nauwkeuriger bepaald worden. Ook worden Nederlanders vanaf een jonge leeftijd gestimuleerd om het openbaar vervoer te gebruiken door het studentenreisproduct. Dit houdt in dat studenten danwel doordeweeks, danwel in het weekend gratis gebruik mogen maken van het openbaar vervoer. De gemiddelde Nederlander weet daarom na hun studententijd heel goed hoe het openbaar vervoer werkt, wat het in de toekomst dus ook niet ingewikkeld zal maken voor de gemiddelde Nederlander om dit te blijven gebruiken.

Voordelen leaseauto

Is daarmee het openbaar vervoer de duidelijke winnaar? Waarschijnlijk is die strijd nog niet gestreden. De leaseauto heeft namelijk talloze comfortabele eigenschappen die het openbaar vervoer niet heeft. Zo heeft een leaseauto bijvoorbeeld vaak meer beenruimte, is er altijd plaats om rustig te zitten en heeft men in het algemeen geen last van anderen. Een leaseauto bevat simpelweg veel meer comfort dan de bus of trein. Daarnaast wordt een leaseauto voor veel Nederlanders steeds betaalbaarder, aangezien steeds meer bedrijven leasecontracten aanbieden aan hun werknemers. Nog een voordeel van de leaseauto is dat deze ook voor privégebruik kan worden ingezet. Plekken waar familie of vrienden wonen op plekken in het buitenland die niet gemakkelijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer kunnen met een leaseauto daarentegen wel gemakkelijk bereikt worden. Of de gemiddelde Nederlander dus de komende jaren meer te vinden zal zijn in een autoleasecenter of op het perron, is dus eigenlijk nog steeds onduidelijk.