Verschillende oliesoorten voor auto’s

Een auto heeft natuurlijk een motor dat is wel algemeen bekend, maar wat zorgt er nou voor dat die motor mooi en netjes blijft lopen? Daar zorgt motorolie voor, maar wat voor soorten olie zijn er nou precies op het vlak van auto’s en waar dient het allemaal precies voor. In dit blog hebben we geprobeerd zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vragen en hopelijk heb jij er als lezer wat aan!

Waar dient motorolie nou precies voor?

Motor olie heeft een aantal functies en kan dus zorgen dat het volgende gebeurd in of met de motor van het voertuig.

Smeren

Dit is de bekendste en ook meest voornaamste functie van de motor olie namelijk het verminderen van het contact tussen de bewegende onderdelen in het motor. Deze functie vermindert de slijtage van de onderdelen van de motor en zorgt dus zo voor een langere levensduur van zowel de motor als van de losse onderdelen in het blok.

Koelen

Er ontstaat warmte in de motor door het verbranden van brandstof, de motor olie voert de warmte weg vanuit het blok. Daarom moet je motor olie ook altijd goed op peil zijn, omdat anders dit voor problemen kan gaan zorgen in het motorblok.

Reinigen

Olie zorgt natuurlijk dat er zo min mogelijk contact is tussen de onderdelen in de motor, maar helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk. De slijtage van de onderdelen komt vaak in de vorm van ijzervijlsel. De taak van de olie is omdat af te voeren naar de oliefilter en hier wordt de olie dus weer gereinigd van het ijzervijlsel en heb je dus weer schone olie in je motor.

Verschillende olie merken voor de auto

Net zoals bij schoenen en alles wat aan merk doet heb je ook bij motorolie bekende merken en de merken die het best staan aangeschreven. Dit wordt bepaald kijkend naar wat wordt het beste beoordeeld door bijvoorbeeld grote autofabrikanten of garage medewerkers. een van de populairdere merken is Kroon olie. Dit merk staat goed aangeschreven en het is ook een van de oudste merken op het gebied va motor olie. Ditzelfde geldt ook voor het merk Eurol dit merk staat ook goed aangeschreven en wordt ook door veel vakmensen gebruikt.