Wanneer je te maken krijgt met CMR

CMR

Als je spullen laat importeren naar het binnen of buitenland, kan je te maken krijgen met het CMR. Maar wat is het CMR eigenlijk? CMR is een internationale conventie bij grensoverschrijdend wegvervoer. Door deze organisatie moet je bij de grens een formulier invullen. Op het formulier staan de belangrijkste dingen die je moet weten wanneer je spullen naar het buitenland vervoerd. Het wordt ook wel een overeenkomst genoemd. Het is namelijk het bewijs dat jij recht hebt om het land in te mogen van de CMR.

Het aanvragen van een CMR formulier

Doordat je online al een CMR formulier aanvraagt en dat van tevoren ook invult, hoef je bij de grens minder lang te wachten dan als je dat niet doet. Je hebt alles al ingevuld dus je kunt in principe zo doorrijden. Wanneer het grensoverschrijdend wegvervoer formulier is goedgekeurd, kun je doorrijden. Wel is het nog slim om het formulier in de buurt te houden, als zij bijvoorbeeld de wagen willen controleren. Dit is om te voorkomen dat illegale spullen het land in komen. 

CMR

Ook vrachtwagenchauffeurs 

Ook vrachtwagenchauffeurs krijgen te maken met de CMR, wanneer bijvoorbeeld hun spullen naar het buitenland vervoert moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld eten zijn, dan is het van belang dat je bij de grens een CMR formulier invult. Het is dan ook van belang om het formulier te behouden totdat je weer terug bent over de grens. Wanneer je dit niet doet en je aangehouden wordt, krijg je een hoge boete omdat je niet het CMR formulier bij je hebt.