Wat is telematica?

Geen zorgen, je bent zeker niet de enige die nog nooit van telematica heeft gehoord. Omdat meer mensen dit zich afvroegen, is dit artikel ontstaan. In dit artikel behandelen we dan ook graag voor je wat het is, wat je ermee kunt doen en waar je moet zijn voor het beste systeem. Want er zijn ontzettend veel telematicasystemen verkrijgbaar, maar je moet wel de juiste hebben dat flexibel is en de perfecte combinaties van functionaliteiten heeft.

Dit is telematica

Het woord bestaat uit twee woorden: telecommunicatie en informatica. Deze naam heeft het niet voor niets gekregen. Telematica is een technologie die via telecomapparaten bepaalde informatie verstuurd, maar ook ontvangt en bewaart over voertuigen. Telematica noemt men daarom ook wel vaak GPS- voertuigtracking. Dit is op zich een prima benaming ervoor, maar telematica is wel zeker meer dan dat. Het kan namelijk meldingen versturen over de plek waar het voertuig is, maar het kan je ook laten weten dat er een chauffeur te hard rijdt. Of dat een voertuig niet op de plek is waar het wezen moet. Telematica laat zelfs zien of de wagen stationair staat te draaien en je kunt er meldingen naar chauffeurs mee sturen om ze een andere route te laten rijden.

Maar telematica kan meer, namelijk je inzicht geven in:

  • Het brandstofverbruik van voertuigen
  • Het aantal doorgebrachte minuten op locaties
  • Het rijgedrag van chauffeurs, zoals hard op de rem trappen, te hard door bochten rijden en meer
  • Of chauffeurs wel handige en de snelste routes nemen

Wanneer je een goed systeem hebt, kun je hier ontzettend veel uithalen. Zo kun je ervoor zorgen dat de wagens minder brandstof gaan verbruiken. Hoe? Doordat je inzicht krijgt in het rijgedrag kun je chauffeurs trainingen geven op het gebied van zuiniger rijgedrag. Zo kun je ze wijzen op het onnodig laten draaien van de motor. Hoewel sommige mensen denken dat dit juist brandstof bespaart, verbruikt het juist veel brandstof. Zonde! Maar ook krijg je inzicht in de routes die chauffeurs rijden en of dit wel de meest snelle en korte routes zijn. Je kunt ritten veel slimmer gaan indelen en nieuwe opdrachten aanwijzen aan de chauffeur die er dichtbij is.

Je kunt het systeem ook zo instellen dat je automatisch meldingen krijgt wanneer de wagen toe is aan onderhoud. Bijvoorbeeld door dit in te stellen op basis van aantal gereden kilometers, de tijdspanne of het motorgebruik. Zo voorkom je slijtage en kun je preventief de wagens onderhouden. Dit scheelt je veel gedoe en onnodige reparaties.

Telematica van Verizon Connect moet je hebben

Denk je nu: dat wil ik ook allemaal kunnen met een systeem? Dan moet je zeker weten bij Verizon Connect zijn. Dit bedrijf levert uitstekende systemen die flexibel zijn en super handige functies hebben. Hierdoor heb je niet alleen een goede GPS-tracker, maar ook een systeem waarmee je geld bespaart. Plan bij Verizon Connect snel een gratis demo van een kwartier in, zodat je kunt zien wat het systeem voor jouw bedrijf kan betekenen. Of neem snel contact op met een medewerker om al je vragen aan te stellen