Wat je moet weten bij een defecte uitlaat

defecte uitlaat

Vervanging van een uitlaat door een garage laten doen is niet heel goedkoop. Het kan al snel honderden euro’s gaan kosten als je de uitlaat laat vervangen door professionals. De vraag is dan ook of je het zelf kunt doen. Het antwoord is ja en met een beetje kennis van technologie en auto’s kun je de uitlaat eenvoudig zelf vervangen. Wel is het aan te raden om een lift te huren, want zonder lift wordt het heel lastig. De schroeven eenmaal losgedraaid kun je de pijpen en potten van de uitlaat vervangen. Ook kun je eventueel het spruitstuk vervangen. Het systeem van de uitlaat moet in de rubbers onder de auto worden gehaakt en het is van belang om correct uit te lijnen, voordat je het geheel weer vastschroeft.

Tip: Is jouw uitlaat defect? Dan is nieuwe uitlaat onderdelen kopen vaak nodig om het uitlaatsysteem te herstellen. Het vervangen van onderdelen kun je in de meeste gevallen relatief gemakkelijk zelf doen. Zo bespaar je flink op onderhoudskosten.

Wat moet je doen als een uitlaat kapot is?

Heb je een defecte uitlaat dan mag je niet meer de weg op. De geluidsoverlast neemt toe door een defecte uitlaat en in het verkeer moet je ervoor zorgen dat je de weggebruikers niet hindert. Dus ook moet dan de geluidsontwikkeling beperkt worden. Andere risico van een kapotte uitlaat is dat delen kunnen afscheuren en op achterkomend verkeer kan worden geslingerd. Er kunnen dan ongelukken ontstaan. Slepen de uitlaatonderdelen op de grond, dan kan het systeem afbreken en daardoor krijg je meer reparatiekosten. In het meest extreme geval kunnen er met een defecte uitlaat uitlaatgassen binnen het interieur dringen. Bevat het uitlaatgas geurloze onderdelen dan merk je het laat op, vermoeid je lichaam en bestaat er de kans op vergiftiging.

Wat kost een uitlaat repareren?

Het repareren van een katalysator kost zo tussen de 650 euro en 1.000 euro. Onderdelen zijn te vinden bij Uitlaatdiscounter.nl. De materiaalkosten zijn minimaal 250 euro. Is het nodig om de lambdasonde te vervangen, dan ben je zo’n 200 euro tot 250 euro kwijt. De hoofddemper of einddemper vervangen kost 300 euro tot 500 euro. Kosten van het vervangen van een uitlaat zijn afhankelijk van voertuigmodel en voertuigklasse. Moet de hele uitlaat worden vervangen, dan kost zo’n reparatie bij een garage gemiddeld zo rond de 1.500 euro.