Welke soorten rijbewijzen zijn er?

In Nederland en in de andere landen heb je een rijbewijs nodig om in een vervoermiddel te kunnen rijden. Maar er zijn erg veel verschillende soorten rijbewijzen, de meeste zijn bijna bij iedereen wel bekend, maar er zijn ook andere die minder populair zijn en die niet zoveel mensen zullen kennen. Daarom hebben we deze blog geschreven, hier staat een overzicht in met welke rijbewijzen er zijn en hoe je ze kunt halen.

Populairste soorten rijbewijzen

De meeste mensen zullen deze rijbewijzen wel kennen, dit zijn namelijk de populairste en meest voorkomende soorten. 

  • Rijbewijs AM, dit is het rijbewijs voor scooters en bromfietsen. Je kan dit rijbewijs al halen vanaf dat je 16 jaar oud bent. Vanaf 15,5 jaar mag je beginnen met het halen van je theorie. 
  • Rijbewijs A, A1 en A2. Dit is het motorrijbewijs en geeft aan op wat voor gewichtsklasse je mag rijden. Met rijbewijs A mag je op een lichtgewicht rijden, A1 is een middelzware motor en met het A2 rijbewijs mag je op een zware motor rijden. Als je wilt beginnen met je motorrijbewijs kan je bijvoorbeeld op internet motorrijles Waddinxveen opzoeken, dan komen er verschillende bedrijven naar boven waar je rijles kan nemen.
  • Rijbewijs B, is het rijbewijs voor een personen auto. Hiermee kan en mag je in een normale personenwagen rijden. Om te beginnen met rijlessen moet je minimaal 16,5 jaar oud zijn. Je kan dit halen bij autorijschool Waddinxveen.
  • Rijbewijs C, is  het rijbewijs voor een vrachtwagen. Dit is een iets minder populair rijbewijs maar wel erg belangrijk voor onder vrachtwagenchauffeurs. 

Dit zijn de meest voorkomende en populairste rijbewijzen. 

Andere soorten rijbewijzen

Ook zijn er nog andere soorten rijbewijzen die minder populair zijn. Die hebben we hieronder voor je in een rijtje gezet. 

  • Rijbewijs D is voor de bus. 
  • Rijbewijs T is voor een trekker.
  • Rijbewijs E is een rijbewijs waarmee je mag rijden met een aanhangwagen. 

Hoe haal je een rijbewijs? 

Als je je rijbewijs wilt gaan halen is het handig om verschillende rijscholen met elkaar te gaan vergelijken. Dit kan je doen door op internet bijvoorbeeld autorijschool waddinxveen op te zoeken, hierdoor zullen er verschillende resultaten naar boven komen en kan je vergelijken met elkaar. Als je een goede rijschool hebt uitgezocht die goed bij je past is het belangrijk om regelmatig lessen te nemen, hierdoor leer je het het snelst. Als je dan je theorie hebt gehaald kan je gaan afrijden, dit regelt je rijschool vaak voor je. Als je bent geslaagd voor je praktijkexamen ben je in het bezit van een rijbewijs en kan je de weg op! Ben jij al begonnen met rijlessen?